Circulatia aerului este extrem de importanta intr-o cladire, indiferent ca vorbim de segmentul rezidential ori de cel comercial.

Aceasa trebuie facuta insa controlat si nu la voia intamplarii, in caz contrar existand riscul imbolnavirii personalului ori a angajatilor sau, mai grav, al producerii unor accidente cauzate de izbirea usilor ori a geamurilor.

Din acest motiv, ventilarea aerului trebuie tinuta atent sub observatie si facuta cu ajutorul mijloacelor moderne avute astazi la dispozitie.

Sa luam cazul unei cladiri de apartamente sau chiar alunei locuinte individuale, unde ventilarea este asigurata, de obicei, de-a lungul holurilor.
Un astfel de concept prevede presurizarea cordoarelor, astfel incat acestea sa asigure ventilatie aerului catre apartamentele individuale.

Iar ventilatoarele de evacuare instalate in bai si bucatarii asigura ventilarea acestor incaperi, diminuand astfel presiunea interna a intregului habitaclu.

Dincolo de efectul produs prin montarea ventilatoarelor, presiunea aerului din apartamente este afectata de temperatura sau curentii de aer. Prin urmare, vantul care bate in jurul unui imobil poate cauza o presiune diferita asupra acestuia, atat in exterior, cat si in interior.

Prin urmare, este nevoie de un sistem de ventilatie optim, care sa egaleze presiunea din zonele in care aceasta este prea mare ori, dimpotriva, prea mica, in incaperi prea putin aerisite.

Trebuie mentionat si faptul ca diferentele de temperatua dintre exterior si spatiul interior poate produce, de asemenea, variatii de presiune la nivelul sistemului de izolatie, conducand la ceea ce se numeste variatii ale densitatii aerului.

Acest lucru este cunoscut ca efectul de stiva. Astfel, atunci cand temperatura din interior este mai mare decat cea exterioara, presiunea din apartamente creste la etajele inferioare si scade cu cat urcam la cele superioare.

Prin urmare, modificarile de presiune din apartamentele individuale din cauza vantului, a temperaturii sau a ambelor, poate afecta in mod semnificativ ventilarea aerului si circulatia acestuia.

Astfel de cercetari se fac constant de catre institutele de profil, la comanda companiilor de constructii, pentru a proiecta cele mai eficiente sisteme de ventilatie.

Cele mai eficiente studii sunt facute pe timp de iarna, atunci cand efectul de stiva de care aminteam anterior este maxim, in sensul ca presiunea de la etajele inferioare este mai mare decat la cele superioare, din cauza diferentelor de temperatura dintre mediul exterior si cel interior.

Experiementul este relativ simplu, acesta constand prin injectarea unui gaz de marcare, astfel incat nivelul acestuia de la fiecare nivel al cladirii si din fiecare incapere va fi usor evidentiat, in functie de presiunea existenta pe aceste sectoare.