Pentru cei care detin oi, stiu ca tunsul este un aspect necesar de avut in vedere. Aceasta procedura nu este atat de simpla pe cat pare si nici usoara. Necesita un context potrivit si unele dotari pentru ca munca fermierului sa fie mai eficienta.

In primul rand, se decide perioada. Aceasta difera in functie de rasa de oi, in functie de factori climatici de asemenea. Pentru acele oi cu lana groasa, ce sunt mai rezistente la variatii de temperaturi, tunderea poate fi stabilita in prima parte a lunii mai. Pentru celelalte, la rase de genul Merinos sau Spanca, tunderea se poate programa in luna iunie. Dar, daca intervine o boala de genul scabiei, oile vor fi tunse independent de planificarea mentionata.

Organizare

Specialistii spun ca tunsul in sine poate fi efectuat de catre un fermier cu experienta, insa folosind masini de tuns oi. Pana la acest punct, se impune si o organizare menita sa ofere un stil practic intregii misiuni.

Asadar, se recomanda ca oile sa nu fie hranite sau adapate cu 12 pana la 24 de ore inainte. Oile tunse din cauza scabiei se vor tunde separat, lana fiind izolata de cealalta. Tunsul incepe cu oile de rase mai putin valoroase.

Un loc special amenajat pentru tuns se impune de la sine. Se are in vedere adapostirea de ploaie, vant sau soarele arzator. Poate fi necesara de asemenea si o compartimentare, cu oi ce urmeaza sa fie tunse, cele tunse deja si nu in cele din urma un loc pentru blana, pentru a se evita murdarirea acesteia.

Tunderea

Exista mai multe abordari cand vine vorba de tunderea oilor. Se poate practica metoda manuala, cea mai populara de altfel, intrucat in trecut nu existau altfel de optiuni astfel ca se recurgea la foarfece de fiecare data. Insa in acest caz productivitatea este mai scazuta, deci alegerea trebuie sa vizeze si numarul oilor ce trebuie tunse.

Un foarfece de tuns se gaseste si la superfarmland.com. Alternativa si totodata metoda mai moderna se refera la abordarea mecanica a tunsului de oi. Se vor folosi masini de tuns, in vederea cresterii productivitatii, pentru rapiditate, eficienta si un stil mai usor de suportat si de catre oi. Tunderea se va realizaa uniform, mai aproape de pielea oiii, ceea ce inseamna si cresterea productiei de lana, ce poate ajunge pana la 150-200g/cap.

Avantajul de a folosi o masina de tuns se refera si la durata in sine, ce scurteaza din durata de chin a oii; oaia nu se va mai zbate cand isi pierde din cumpat, nu este tinuta prea mult la tuns, nu are acelasi risc de ranire. Practic, o masina de tuns inlocuieste si un efort uman, insa avantajeaza si animalul si procedura in sine.

O astfel de achizitie se poate realiza din cadrul magazinului online superfarmland.com. Aici se vor gasi si modele profesionale. Optiunile sunt variate, insa axate in principal pe masini de tuns oi rezistente si eficiente – ce pot tunde chiar si blana incurcata, murdara, incalcita, fara sa se strice dispozitivul.

Ca o completare a incheierii misiunii de tundere, se recomanda ca in primele zile oile tunse sa pasuneze in apropiere de adapost, intrucat sunt mai predispuse la raceli.

Leave a Reply