Pe parcursul intregii vieti 40% dintre barbati 12% dintre femei au suferit de o infectie a tractului urinar, conform unui studiu.
Neplacutele incidente create de aceste infectii pot avea si repercusiuni la fel de neplacute.
Infectiile urinare apar in urma unor microorganisme ajunse in tractul urinar si determina in timp modificarea si functionarea normala a cailor urinare si rinichilor.
Agentii patogeni care declanseaza aceste infectii sunt bacteriile de tipul bacililor. Chiar daca exista inca de la inceput simptome ale bolii este necesara totusi investigatia medicala in laborator pentru determinarea exacta a germenului care a produs infectia.
Prin examenul de urina si de sange, medicul spcialist urolog va putea stabili natura infectiei si va putea diagnostica si stabili tratamentul.
Infectiile urinare de tipul cistitelor sunt tratate medicamentos si prin hidratare intensa care ajuta la eliminarea bacteriilor grabind vindecarea.
Infectiile urinare la barbati, apar de obicei in jurul varstei de 50 de ani in randul celor care prezinta afectiuni ale prostatei. Acest fapt se datoreaza hipertrofiei sau inflamatiei prostatei care impiedeca golirea completa a vezicii.
Netratarea corespunzatoare a infectiilor urinare poat avea urmari grave in ceea ce priveste producerea leziunilor renale.
Avansarea rapida a infectiilor urinare duc la deshidratare, insufiecienta renala, septicemie si in unele caazuri chiar moarte.
Cele mai intalnite tipuri de infectii urinare snt: cistita, uretrita, pielonefrita si sepsis.
Cistita este cea mai des intalnita forma de infectie urinara care se manifesta de obicei prin dureri suprapubiene tulburari si discomfort la urinat, ciudata senzatie de arsura la nivelul uretrei, dureri lombare si chiar hematurie.
Cistita este provocata de bacterii precum E-coli in cele mai multe cazuri si klebsiella, mai rar intalnita.
Uneori si deshidratarea este responsabila pentru instaurarea cistitei datorita faptului ca un consum scazut de lichide va impiedeca eliminarea bacteriilor existente la nivelul tractului urinar.
Doar in urma unor investigatii urologice se poate stabili tratamentul care de obicei consta in administrarea de antibiotice si consumul de lichide.
In multe cazuri cistita recidiveaza si este necesar un nou consult medical pentru depistarea problemelor si cauzelor.
Uretrita este o boala intalnita in special la barbati, si foarte rar in randul femeilor.
Este tansmisibila pe cale sexuala si se manifesta prin mancarimi la nivelul uretrei, lipsa erectiei sau ejaculare precoce si in unele cazuri tulburari psihice.
De obicei uretritele stau sub semnul unei boli cu transmitere sexuala si sunt clasificate in doua categorii in functie de agentii patogeni:gonococice si negonococice.
In cazul celor gonococice este vorba de prezenta unei bacterii care care este responsabila de bolile cu transmitere sexuala si provoaca imbolnavirea cu gonoree sau blenoragie.
In cazul negonococicelor este vorba de bacteria chlamydia care este tot o boala cu tranmsitere sexuala si care poate afecta si alte parti ale aparatului reprducator.
Aceste boli pot fi evitate prin masurile de protectie sexuala deja cunoscute, igiena si examinari periodice.
Urologia este ramura medicinii care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul tractului urinar precum si de sistemul de reproducere masculin.
Abordarea medicala a acestor afectiuni urologice se afla in cooperare cu corectia chirurgicala a anomaliilor congenitale sau a unor cancere la nivelul genito-urinar si toate acestea intra in sfera medicului urolog.
Incontinenta urinara se manifesta prin scurgeri de urina care apar in mod necontrolat sau starea in care este imposibil de amanat urinarea pana a ajunge la toaleta.
Exista foarte multe persoane care nu acorda atentie acestor simptome si nu consulta un urolog pentru a stabili natura problemei.
Cu timpul viata sociala a acesror persoane se va diminua iar acesti oameni vor evita societatea din frica de a nu fi pusi in situatii extreme.
Neplacerile se pot ivi si pe plan sexual prin evitarea contactelor sexuale datorita scurgerilor de urina in cazul femeii sau intreruperilor pentru urinat frecent in cazul barbatilor.
Urologia pentru barbati, sau andrologia, este specializata pe tratamentul afectiunilor de tipul:infertilitate, prostatita, sau infectiilor cu transmitere sexuala, rinichi si tract uinar.
Urologia pentru femei, sau uroginecologia se ocupa de diagnosticarea si tratarea problemelor existente la nivelul organelor genitale ale femeii interne si externe, vezicii urinare, rinichilor, tractului urinar sau bolilor cu transmitere sexuala.
Daca esti ingrozit de vizita la un medic urolog se poate datora faptului ca acesta este pus in situatia de a examina organele genitale lucru putin placut pentru unii.
Prima consultatie consta in colectarea anamnezei in urma carei medicul poate stabili problema si supune pacientul la o consultatie prin examinare vizuala a organelor genitale.
Daca doresti un control urologic, sectia de urologie in Tragu Mures iti sta la dispozitie cu o echipa competenta de medici specialisti!