In vremurile in care omenirea isi pune tot mai mult problema resurselor energetice, acestea cunoscand fluctuatii de pret uneori imprevizibile, radiatoarele cu infrarosu au fost prezentate ca o solutie economica si totodata efcienta pentru incalzirea locuintei, care se deosebeste mult de traditionalele calorifere sau centrale pe gaz.

Astfel, piata pare ca a explodat astazi de incalzitoare cu infrarosu, aceste dispozitive beneficiind de o publicitate agresiva, care, pentru unii, nu este chiar usor de digerat. Prin urmare, haideti sa vedem mai intai daca radiatoarele cu infrarosu sunt o solutie potrivita pentru dumneavoastra. In general, tehnologia incalzirii cu ajutorul undelor infrarosii este o sursa de incalzire dovedita, din punct de vedere al eficientei economice. Insa, cat de eficient este in particular un astfel de dispozitiv este dificil de stablit, avand in vedere ca acestea difera, in fnctie de materialele folosite la constructie. Prin urmare, eficienta poate fi diferita in functie de fiecare model sau brand de incalzitor cu infrarosu. De asemenea, poate fi relativ dificil de masurat cu acuratete si energia salvata prin acest tip de dispozitive.

Un incalzitor cu infrarosu portabil, spre exemplu, foloseste bulbi cu quartz pentru a genera caldura, care este reflectata in interiorul incaperii prin intermediul unui scut din cupru sau din ceramica, ajutate de un ventilator plasat in partea frontala. Incalzitoarele cu infrarosu produc o caldura discreta si confortabila, fara a usca aerul, asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul incalzirii pe lemne. Aceste incalzitoare sunt proiectate, de asemenea, pentru a asigura o mai buna portabiliate, asa ca unitatile pot fi mutate in functie de nevoi, in orice camera. Majoritatea modelelor dezvolta o putere de 1.500 de wati, insa exista si de capacitate mai mica.
Incalzitoarele pot fi concepute, de asemenea, si ca unitati functionale de mobilier, fiind o sursa ideala de incalzire intr-o anumita zona din locuinta. Preturle sunt insa ceva mai mari pentru aceste incalzitoare portabile, iar recuperarea costurilor cu energia poate dura mai mult decat ne-am fi asteptat.

Costurile de inlocuire si durata reala de viata trebuie, de asemenea, luate in calcul atunci cand facem o evaluare totala a achizitiei si eficientei unui incalzitor cu infrarosu. Ceea ce face insa aceste radiatoare atat de dorite este faptul ca acest tip de caldura degajata dezmorteste inclusiv obiectele din camera. Acest lucru este bine vazut de catre unii utilizatori, care considera ca un radiator nu te face sate simti doar confortabil, incalzind si lucrurile din jur. Consumatorii trebuie sa citeasca insa bine specificatiile de pe incalzitoarele in infrarosu si sa inteleaga faptul ca reducerea cu pana la o cincime a energiei are mai multe variabile decat le este prezentat in reclame.

Leave a Reply