In momentul in care discutam despre panouri solare pe care le putem folosi pentru incalzirea apei menajere, putem sa ne indreptam atentia spre panouri solare nepresurizate, sau putem opta pentru panouri solare apa calda presurizate.

Cele mai indicate sunt insa panourile solare presurizate, motiv pentru care vom discuta mai multe detalii despre acestea in continuare. In acest fel, atunci cand va fi necesar sa alegeti panourile de la Top Solar, va va fi mult mai simplu sa faceti alegerea corecta.

Panourile solare presurizate sunt sisteme solare care stocheaza energia continuta in razele solare si pe care mai apoi o transforma in energie termica, transmitand o parte din aceasta energie agentului termic solar (apa, antigel) care curge prin instalatie, si cedand mai apoi restul de energie mediului inconjurator prin dispersii optice, conductive si convective.

Un amanunt important de precizat este acela ca, cu cat dispersiile sunt mai mari, cu atat este mai mic randamentul oferit de catre panoul solar termic.

Modele de panouri solare presurizate:

  • panou solare cu boiler presurizat;
  • panou solare presurizate cu serpentina;

Principiul de functionare panou solar cu boiler presurizat cu serpentina:

Boilerul contine in interior o spirala de cupru (schimbatorul de caldura) care are o lungime de 30 m pentru schimbul termic. Apa menajera nu circula prin interiorul tuburilor vidate.

Lichidul care se afla in interiorul rezervorului preia caldura de la heat-pipe si o cedeaza serpentinei de cupru, care mai apoi cedeaza la randul apei care circula prin ea.

Presiunea maxima pe care o poate atinge un panou solar presurizat cu serpentina este de 6 bar.

Cel mai important avantaj al acestui sistem solar presurizat cu serpentina este acela ca poate fi utilizat la presiunea sistemului de apa curenta, motiv pentru care nu mai este necesara instalarea panoului solar pe acoperis, asa cum de exemplu este cazul panourilor solare nepresurizate, care trebuie sa fie montate deasupra celui mai de sus consumator.

Acest principiu de functionare este de preferat datorita faptului ca permite functionarea si cu agent termic direct in boilerul panoului.

Principiul de functionare panou solar apa calda cu boiler presurizat:

Tuburile vidate au rolul de a incalzi apa menajera din boiler datorita principiului termodinamicii (apa calda se ridica in partea de sus, apa rece coboara).

In interiorul tuburilor vidate se regasesc tuburi de condensare (heat-pipe) montatecare, al caror rol este acela de a transfera caldura colectata de la tuburile vidate la boilerul de inalta presiune, evidand in acest fel circulatia directa a apei prin tuburi.

Acest principiu de functionare este de-asemenea ideal datorita faptului ca permite atat functionarea pe timp de iarna cat si utilizarea sa la o presiune de pana la 6 bar.

Putem afirma ca acesta este cel mai fiabil si cel mai performant principiu de panou solar integrat presurizat. Panoul solar cu boiler presurizat va fi conectat direct la reteaua de apa menajera.

Evolutiile tehnologice de care au avut parte nstalatiile solare cu panouri solare presurizate pentru producere de apa calda menajera au avut drept obiectiv cresterea capacitatii de absorbtie a radiatiei solare, la fel si reducerea intr-o proportie cat mai mare a diverselor tipuri de pierderi.

Leave a Reply