Obezitatea este o afectiune care apare atunci cand o persoana transporta excesul de greutate sau o grasime corporala care le-ar putea afecta sanatatea.

Un medic va sugera de obicei ca o persoana are obezitate daca are un indice de masa corporala mare sau foarte mare.

Indicele de masa corporala (IMC) este un instrument pe care medicii il utilizeaza pentru a evalua daca o persoana are o greutate adecvata pentru varsta, sexul si inaltimea. Masurarea combina inaltimea si greutatea.

Un IMC cuprins intre 25 si 29,9 indica faptul ca o persoana suporta excesul de greutate. Un IMC de 30 sau mai mult sugereaza ca o persoana poate avea obezitate .

Alti factori, cum ar fi raportul dintre marimea taliei si soldului (WHR), raportul talie-inaltime (WtHR) si cantitatea si distributia grasimii pe corp, joaca, de asemenea, un rol in determinarea greutatii unei persoane.

Daca o persoana are obezitate si o greutate in exces, acest lucru poate creste riscul de a dezvolta o serie de afectiuni, inclusiv sindromul metabolic, artrita si unele tipuri de cancer. Sindromul metabolic implica o serie de probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala , diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.

Mentinerea unei greutati sanatoase sau pierderea prin dieta si exercitiu este o modalitate de a preveni sau reduce obezitatea. In unele cazuri, o persoana poate avea nevoie de o interventie chirurgicala.

Iata cateva motive pentru care oamenii ajung sa se confrunte cu obezitatea:

Consuma prea multe calorii

Cand o persoana consuma mai multe calorii decat energia, corpul va stoca caloriile suplimentare ca grasime. Acest lucru poate duce la excesul de greutate si obezitate. De asemenea, unele tipuri de alimente sunt mai susceptibile de a duce la cresterea in greutate, in special cele care sunt bogate in grasimi si zaharuri.

Alimentele care tind sa creasca riscul de crestere in greutate includ: fast food, alimente prajite (cartofi prajiti de exemplu), grasimi si carne prelucrata, multe produse lactate, alimente care contin zaharuri ascunse (conserve, ketchup, etc.), alimentele cu adaos de zahar, cum ar fi produsele de panificatie, cerealele pentru micul dejun pregatite si prajiturile, alimentele procesate si alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi painea si baghetele.

Unele produse alimentare prelucrate contin sirop de porumb de fructoza, ca indulcitor, inclusiv produse de cimbru, cum ar fi ketchup. Mancatul prea mult din aceste alimente si exercitiile fizice prea mici pot duce la cresterea in greutate si la obezitate.

Stil de viata sedentar

Exemple de obiceiuri sedentare includ:

  • Lucrul la birou mai degraba decat munca manuala;
  • Jocuri pe un computer in loc de a face activitati fizice in afara;
  • Plimbari cu masina in locul celor pe jos sau cu bicicleta.

Cu cat o persoana se misca mai putin, cu atat mai putine calorii ard. De asemenea, activitatea fizica afecteaza modul in care functioneaza hormonii unei persoane, iar hormonii au un impact asupra modului in care organismul proceseaza alimentele.

Mai multe studii au aratat ca activitatea fizica poate ajuta la mentinerea nivelurilor de insulina stabile si ca nivelurile instabile de insulina pot duce la cresterea in greutate.

Ei bine, acestea sunt doar doua dintre multele motive pentru care oamenii pot ajunge sa fie obezi.

Din fericire insa, chiar si persoanele obeze, in cazul in care trec pragul unui nutritionist sau al unui dietetician, in cateva luni bune pot ajunge sa slabeasca foarte mult, urmand un regim alimentar sanatos.

Leave a Reply