Chiar daca ne simtim bine si consideram ca nu este necesar sa vizitam doctorul de familie cu siguranta ca uneori am simtit ceva, o durere ascunsa, ascutita, care fiind trecatoare nu i-am acordat mare importanta.

In principiu, majoritatea populatiei prefera sa creada ca e sanatoasa, si sa recurga la analize sau la vizita la doctor exact in momentul cand se declanseaza o boala si deja este vizibil.

Exista de cealalta parte persoane destul de responsabile, care prefera sa traiasca linistite fara gandul ca poate pica drobul de sare, si analizele de rutina din fiecare an sunt deja un mod de viata.

Nu putine persoane citesc diverse articole sau forumuri si sunt in situatia de a-si stabili singure un diagnostic pentru ca li se pare ca toate lucrurile citite se aseamana cu simptomele lor.

In concluzie, am face orice, doar sa nu ajungem intr-un cabinet medical si asta probabil din mai multe considerente.

Daca ar trebui sa intelegi ceva de aici, probabil te vei intreba cu ce vei incepe. Deja iti trec prin cap o groaza de ganduri, telefoane de programare la medicul de familie, bilete de trimitere sau diverse bariere care incep sa se deruleze in filmul tau.

Vei sta cu siguranta la un rand interminabil, pentru un set de analize care din cate cunosti trebuie facute pe nemancate si iti vei pierde o jumatate de zi asteptand.

Ca sa se simplifice si acest fenomen, este mult mai simplu sa iti faci o programare intr-o clinica privata si vei fi privat de tot consumul de energie, timp si alte lucruri care iti puneau acum cinci minute acele bariere.

Acum te vei intreba in mod cert oare ce analize trebuie facute anual pentru ca este clar si evident ca nu este posibil sa le faci chiar pe toate, si asta presupunand ca starea sanatatii tale este buna si alegi sa faci analizele de rutina.

In cazul in care prezinti unele simptome la nivelul unui segment al organismului, atunci este bine de stiut pentru ce analize si ce fel de consult urmeaza sa faci.

Pentru analizele de rutina nu este necesar sa fii bolnav sau sa prezinti vreo afectiune si vreun simptom.

Sunt analize care se fac anual pentru a stabili starea de sanatate sau anumite valori care se pot masura si indica vreo posibila afectiune.

Pana la urma, orice doctor iti va raspunde ca este mai bine sa previi, sau sa descoperi mai devreme orice afectiune posibila. Cu cat este descoperita mai devreme cu atat vei trece mai usor atat psihic cat si in ceea ce priveste diagnosticul sau tratamentul.

Analizele de sange sunt probabil in fruntea listei si sunt destul de usor de facut. O leucograma va stabili intr -un timp scurt starea de sanatate in ceea ce priveste un set de analize de rutina in laborator, efectuate intr -un timp scurt dar care va putea raspunde unui numar mare de intrebari.

Valorile leocogramei vor fi diferite in functie de sex, varsta sau anumite conditii, insa va stabili cu precizie informatii legate de starea de sanatate generala. Aceasta va furniza informatii despre leucocite, eritrocite, hemoglobina sau hematocrit.

Pe langa acestea se pot efectua analize in ceea ce priveste VSH-ul, glicemia, profilul lipidic, transaminazele si creatinina.

O importanta deosebita trebuie acordata anual si analizelor de tip screening. Din viata femeilor nu ar trebui sa lipseasca dupa o varsta ecografia, mamografia sau examenul anual ginecologic.

Examenul dermatologic poate sa descopere tipuri de cancer care la prima vedere sunt neobservate.

Electrocardiograma sau EKG-ul este metoda binecunoscuta de a depista afectiunile cardiologice prin inregistrarea activitatii electrice a inimii.

Barbatilor le este recomandat dupa o anumita varsta PSA -ul pentru a putea depista diverse forme de cancer sau tumori beningne ale prostatei.

Spirometria este utilizata pentru diagnostica si montoriza boli ale plamanilor si totodata pentru a stabili desfasurarea functiei pulmonare.

O ecografie abdominala va putea stabili cu exactitate stare mai multor organe interne si va descoperi diverse probleme la nivelul acestora acolo unde este cazul, chiar daca initial acestea sunt asimptomatice.

Pentru unii s-ar putea sa fie o lista lunga si costisitoare.

O ecografie abdominala Cluj Napoca de exemplu, pentru un pret rezonabil, iti va raspunde unor intrebari sau suspiciuni legate de afectiuni pancreatice, hepatice, biliare, renale, ginecologice, urologice hematologice sau vasculare.

Aceasta va stabili cu exactitate cauza tuturor simptomelor, de la o durere abdominala pana la diverse tulburari la nivelul unor organe.

Leave a Reply